Ma is aktív a 2022-es választást külföldről befolyásoló hálózat
Szerző: Szuverenitásvédelmi Hivatal
2024.05.23.

Ma is folytatódnak a parlamenti választásokról ismert befolyásolási kísérletek – ez derül ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentéséből. Az intézmény vezetője, Lánczi Tamás az M1-en elmondta: a baloldal tiltott külföldi kampánytámogatása mögött egy olyan hálózatszerű struktúra működik, aminek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak.

„A híres Mr. Soros? – Igen, ne is mondja” és „Senki sem ad annyit, mint George” – ezeket a mondatokat hangoztatták az Action for Democracy vezetői az egyik közösségi oldalon idén januárban megjelent, titokban rögzített felvételeken. A baloldalnak adományokat gyűjtő szervezet tagjai egymás után vallották be, hogy az NGO pénzei főként Soros Györgytől származtak. A pénzekkel az Action for Democracy a Márki-Zay Péter által indított Mindenki Magyarországa Mozgalmát támogatta, amiről a bukott miniszterelnök-jelölt szólta el magát.

Ezután robbant ki a rendszerváltozás utáni legnagyobb hazai kampányfinanszírozási botrány. Márki-Zay Péter elismerte, hogy dollármilliókat kaptak Amerikából a 2022-es választás előtt és után is.

Az Állami Számvevőszék és a NAV ezen kijelentés után, illetve a titkosszolgálatok nyilvánosságra hozott jelentése után kezdett nyomozni. A felvételek és a tiltott kampányfinanszírozás gyanújának ügyében pedig a Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgálatot indított.

Ma is folytatódnak a parlamenti választásokról ismert befolyásolási kísérletek – derül ki a hivatal most közzétett jelentéséből.

A dokumentum a rendelkezésre álló iratok és hangfelvételek részletes elemzése alapján megállapítja: a hálózat legkésőbb a 2019-es önkormányzati választások során már aktív volt, és feltűnt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánya mellett is.

A láncolat hátterében ott van a Bajnai Gordon-féle DatAdat is, ami több mint hatmillió ember adatait kínálhatta fel Karácsony Gergely 2019-es kampányához, emberi méltóságot sértő módon. Ezek segítségével például tömeges e-mail-küldő és online petíciós rendszert üzemeltethettek.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése hozzáteszi: mindezen új információk a tiltott külföldi kampányfinanszírozás, illetve a pénzmosás gyanúján felül a választók személyes adataival való visszaélés, valamint a tisztességes választásokhoz fűződő alkotmányos alapjogok sérelmét is felvetik.

„A baloldal tiltott külföldi kampánytámogatása mögött egy olyan hálózatszerű struktúra működik, amelynek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak” – mondta a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke az M1-en. Lánczi Tamás rámutatott: a felvételek egyikén az Action for Democracyval együttműködő Wesley Clark, korábbi NATO-parancsnok azt is elmondja: a hálózatnak kifejezetten érdekében áll az orosz–ukrán háború továbbterjedése, amihez jelenleg partnereket keres.

„A szereplők világosan elmondják, hogy amit megkíséreltek 2022-ben sikertelenül, ezt a tevékenységet tovább folytatják. Tehát mi fölhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a befolyásolási kísérlet nem ért véget, és ennek a hálózatnak a mozgását fokozottan kell figyelni” – mutatott rá Lánczi Tamás. Emlékeztetett: már az Országgyűlés előtt van egy Magyarország szuverenitását védő határozati javaslat, ennek szükségességét pedig a jelentésben feltárt információk is megerősítik.

A teljes interjú itt hallgatható vissza: hirado.hu