Válasz David Pressman bírálataira
Szerző: Szuverenitásvédelmi Hivatal
2024.06.25.

David Pressman amerikai nagykövet a napokban tartott beszédében élesen támadta a magyar szuverenitásvédelmi törvényt és a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

Felhívjuk Nagykövet Úr figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok szuverenitásvédelmi törvénye (Foreign Agents Registration Act) mindenkit külföldi ügynökként azonosíthat, aki az országon belül politikai tevékenységet folytat külföldi megbízói számára, PR-tanácsadóként, reklámügynökként, információs szolgálat alkalmazottjaként vagy politikai tanácsadóként tevékenykedik; pénzt vagy más értéktárgyakat és adományokat gyűjt. Velük szemben regisztrációs kötelezettséget ír elő, külföldi ügynökként bélyegzi meg őket, a törvényt megszegőket pedig súlyos pénzbírsággal és öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Megállapítható, hogy az Amerikai Egyesült Államok szabályozása minden tekintetben szigorúbb, mint a magyar törvény. A Hivatal azonban Pressman nagykövet úrral ellentétben sose venné a bátorságot, hogy kritizálja az Egyesült Államok kormányzatát, törvényhozását, illetve az általuk hozott szuverenitásvédelmi intézkedéseket, hiszen ezek megítélése kizárólag az amerikai polgárokra tartozik. Ugyanakkor joggal várható el ez a magatartás az Egyesült Államok nagykövetétől is.