Franciaország a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonló jogszabállyal erősíti védelmét
Szerző: Szuverenitásvédelmi Hivatal
2024.06.25.

Franciaország a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonló jogszabállyal erősíti védelmét a külföldi befolyásolási kísérletekkel szemben. A Francia Nemzetgyűlés által elsöprő többséggel elfogadott jogszabály még a titkosszolgálatok által eddig csak a terroristák megfigyelésére használt algoritmus alkalmazását is engedélyezte.

A kihirdetésre váró szabályozás kötelezővé teszi a befolyásolási tevékenységet folytató szervezetek, személyek központi regisztrációját, az adatközlést elmulasztó szervezeteket pénzbírsággal, a hatósággal való együttműködést megtagadó személyeket pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel és 45 ezer euró pénzbírsággal sújthatja.

A jogszabály a terrorizmus elleni küzdelemre kifejlesztett, eddig csak a terrorfenyegetések azonosítására alkalmazott titkosszolgálati eszköz bevetését is lehetővé teszi a befolyásolási kísérletek megelőzésére és megakadályozására, a nyomozó hatóságok számára pedig különleges eszközök bevetését (lehallgatás, helymeghatározás, stb.) is engedélyezi.

A törvény 2025 júliusában lép hatályba, az előterjesztő Sacha Houlié kormánypárti képviselő indoklása szerint célja, hogy a fokozódó fenyegetésekre reagálva megerősítse a külföldi beavatkozási kísérletek megelőzésének és elhárításának rendszerét.

A törvényjavaslat indoklásában Sacha Houlié hangsúlyozta: noha a háború visszatérése a kontinensünkre elhozta azt a felismerést, hogy meg kell védenünk a szuverenitásunkat, az idegen hatalmak továbbra is kihasználhatják az Európában régóta uralkodó naivitást.

A Franciaország elleni külföldi beavatkozások megelőzését célzó törvényről